Työttömyys on monelle vakava paikka. Vaikka monilla keskustelupalstoilla usein näkeekin huutelua, jonka mukaan työttömyys ja köyhyys ovat ihmisen omaa syytä ja seurausta holtittomasta elämäntavasta, niin totuus on se, että moni työtön kyllä haluaisi tehdä työtä, kunhan vain sopivaa työtä löytyisi. Moni työtön pitää palkatonta työharjoittelua alentavana vaihtoehtona, mutta työharjoittelusta voi olla työttömälle työnhakijalle myös runsaasti hyötyä hänen etsiessään itselleen työtä. Tästä syystä kannattaakin ottaa työharjoittelusta kaikki mahdollinen hyöty irti. Kerromme tässä artikkelissa 3 asiaa, jotka auttavat sinua tämän tavoitteen saavuttamisessa.

1. Avoin mieli

Aivan ensimmäiseksi työharjoitteluun kannattaa suhtautua avoimin mielin ja nähdä sen uhkan sijaan mahdollisuutena. Ajattele työharjoittelua tilaisuutena näyttää työnantajalle mitä osaat. Ole mahdollisimman luotettava työntekijä koko harjoittelun ajan, jotta työnantaja huomaa, että sinuun voi luottaa. Monet työttömät työnhakijat ovat tilanteensa johdosta köyhiä ja nykyajan köyhyyden on todettu olevan monissa tilanteissa erityisen eriarvoistavaa. Tilanteesi on saattanut lannistaa sinut, mutta yritä löytää jostakin edes hippunen inspiraatiota ja innostusta työharjoittelua kohtaan. Kukapa tietää, mihin tämä voi johtaa! Tutustu avoimin mielin työpaikkaan ja sen työntekijöihin ja pyri luomaan itsellesi aivan uudenlaisia verkostoja. Ehkäpä löydät tätä kautta uuden työn tai ystäviä tai vaikka molemmat!

2. Halu oppia

Älä pelästy, ellet heti ensimmäisinä työharjoittelupäivinä osaa kaikkia työtehtäviäsi. Harjoittelun aikana on nimenomaan tarkoitus oppia uusia asioita eikä kukaan ole seppä syntyessään. Ota siis mukaasi halu oppia ja suhtaudu uusiin työtehtäviin mahdollisimman innostuneesti. Tämä ei jää työpaikan johdolta ja muilta työntekijöiltä huomaamatta! Lisäksi, kun suhtaudut uusiin työtehtäviin innokkaasti, opit uusia asioita kuin huomaamatta.

3. Sitoutuneisuus

Sitoudu työharjoitteluusi aidosti. Vaikkei sen kautta löytyisikään sinulle uutta työpaikkaa, voi harjoittelu kuitenkin auttaa sinua saamaan itsellesi työkokemusta ja uusia elämyksiä. Noudata siis työpaikkasi sääntöjä ja saavu paikalle aina ajoissa. Ellet tiedä, millaisia sääntöjä työpaikalla on, kysy rohkeasti ja ota asiasta selvää. Varmista myös, että olet ymmärtänyt omat työtehtäväsi ja oman paikkasi työyhteisössä. Pyri toimimaan yhteisön aktiivisena jäsenenä, jolla on yhteisössä oma tärkeä paikkansa.