Jos sinulla on ollut jo pitkään vaikeuksia löytää itsellesi työtä tai jos sinulla on tiettyjä haasteita, joiden vuoksi työllistymisesi on tavallista haastavampaa, saattaa sinusta ensin tuntua haastavalta ottaa vastaan työharjoittelupaikkaa. Saatat jopa tuntea työharjoittelupaikan tarjoamisen samalta kuin sinulle tuputettaisiin ilmaistyötä. Vaikka työharjoittelusta ei maksettaisikaan palkkaa, kannattaa tilaisuuteen kuitenkin tarttua ja ottaa harjoittelusta kaikki mahdollinen irti. Kerromme sinulle tässä artikkelissa 3 syytä miksi ja miten sinun kannattaa hyödyntää mahdollisuutesi työharjoitteluun!

1. Näytä kyntesi

Et ehkä näytä paperilla parhaalta mahdolliselta työnhakijalta, eikä CV:si

välttämättä ole pökerryttävän vaikuttava. Tästä huolimatta saatat olla arjen työssä mies tai nainen paikallasi, kunhan vain pääset näyttämään kyntesi työtehtävissä. Suhtaudu siis työtehtäviisi huolella. Ole aina ajoissa ja varmista, että olet ymmärtänyt, mitä sinulta odotetaan. Ole harjoittelupaikassa ahkera, noudata työpaikan sääntöjä ja kohtele kaikkia ystävällisesti ja oikeudenmukaisesti. Pyri olemaan läsnä kaikissa työtilanteissa, äläkä anna keskittymisesi herpaantua.

2. Luo suhteita ja verkostoidu

Työharjoittelu on oivallinen tilaisuus luoda suhteita ja verkostoja ja jopa saada jalkaa oven väliin. Jos sinusta pidetään työharjoittelupaikassa ja jos sinä pidät harjoittelupaikastasi, on sinulla hyvät mahdollisuudet saada kyseisestä työpaikasta työtä, jos jotakin vapautuu. Koska sinulle on jo työharjoittelun aikana opetettu työtehtävät ja tunnet paikan, olet monia muita hakijoita valmiimpi astumaan työntekijän saappaisiin. Sinut on nimittäin jo ehditty niin sanotusti kouluttaa talon tavoille. On tärkeää, että työnjohdon lisäksi myös kanssatyöntekijät pitävät sinusta, sillä yleensä mieluiten uusiin työtehtäviin palkataan sellainen työntekijä, jonka kanssa on helppoa tulla toimeen.

3. Hanki työkokemusta

Työharjoittelu on myös oivallinen tilaisuus hankkia työkokemusta. Jos CV:si on vielä melkoinen tynkä, voit hyvin lisätä harjoittelun CV:hesi. Samalla lisäät mahdollisuuksiasi saada jatkossa työtä. Harjoittelu on osoitus aktiivisuudesta ja aktiivisuus taas näyttää työnantajien silmissä hyvältä. Saat myös itse lisää itseluottamusta uuden työkokemuksen myötä. Kun huomaat pärjääväsi alan työtehtävissä ja oppivasi nopeasti uusia asioita, lisääntyy luottamuksesi omiin taitoihisi nopeammin kuin huomaatkaan. Vaikka työharjoittelu ei suoraan poikisikaan sinulle uutta työtä, voi se olla askel kohti uudenlaisia työtehtäviä!